Leader photo
2016-06-19: Highland whisky vs. annan whisky

Provningsledare: Per Eriksson, WorldWHISKY.se

Tävling som ingen vann? De två första glasen möttes i duell, där en korades som bäst. Sedan glas 3 mot glas 4 och så vidare. Highland vann tre av fem matcher. Ett alternativt sätt att jämföra whiskys på. Uppskattat!

Glas 1: Whyte & Mackay - Special (40 %)

Doft: Doften är maltig och nyanserad med fatkaraktär, inslag av aprikos, vaniljfudge, honung, mörk choklad och pomerans.
Smak: Smaken är även den maltig med fatkaraktär, inslag av aprikos, apelsin, mörk choklad, nötter och örter.

Glas 2: DYC Blended (40 %)

Doft: Mycket lätt men nästan inget där. Det är lite av vanilj och kola med en doft av alkohol och bensin.
Smak: Det är återigen mycket lätt med vaniljtoner framträdande och också något växtbaserat (tänker på nyklippt gräs) kommer igenom. Finishen är kort, mycket skarp och nästan sur.

Glas 3: Glenglassaugh Revival (46 %)

Doft: I doften finns persika, exotiska frukter, honung och en tydlig gräsighet
Smak: Smaken är kraftfull, maltig med söta undertoner och en viss pepprighet.

Glas 4: Jameson Caskmates Stout Edition (40 %)

Doft: Mild med toner av malt, kaffe och choklad.
Smak: Medelfyllig, mjuk, smakrik whiskey med viss sötma. Exceptionellt mjuk med lång, sammansatt eftersmak med distinkta inslag av kaffe, choklad och kola i finishen.

Glas 5: Deanston 12 YO (46,3 %)

Doft: Doften är fruktig och maltig med tydliga inslag av honung.
Smak: Smaken har inslag av nejlika, ingefära, honung och en behaglig maltsötma. Lång, torr eftersmak med nyanserade inslag av örter vilket ger en spännande och balanserad kontrast mot den tidigare söt

Glas 6: Aultmore Of the Foggie Moss 12 YO (46 %)

Doft: De första dofterna är av honung och vanilj och dessa följs av mjukare toner av mältat korn och färskt nyklippt gräs. Det finns också något varm spritig ton och en antydan av citronskal. Dess
Smak: I munnen är första upplevelsen mycket söt och lite spritigt. Whiskyn har en delikat och ljus känsla men är intensivt söt. Den bästa beskrivningen blev florsocker blandat med honung. Massor av

Glas 7: Royal Brackla 12 YO (40 %)

Doft: Lite bladgrönsaker, pepparkakor. En droppe vatten tar fram grönt äpple och rostad mandel.
Smak: En finish på first fill Oloroso ger en tydlig sherrykaraktär. 12-åringen har även lätta inslag av torv och lätt rökighet från de kolade faten.

Glas 8: The Glenlivet 12 YO (40 %)

Doft: Nyanserad, maltig doft med tydlig fatkaraktär, inslag av pomerans, muscovadosocker, aprikos, apelsin och vaniljfudge.
Smak: Nyanserad, maltig smak med tydlig fatkaraktär, inslag av torkad frukt, farinsocker, pomerans, halm och vanilj.

Glas 9: Glendronach Peated (46 %)

Doft: En härlig doft av mogna krusbär med kanel och socker kombinerad med tydlig citrus. Delikat torvton ger en doft av pyrande förkolnat trä. Även fylld med färskt korn och inslag av vaniljkola.
Smak: Ekkryddor och blommig honung, nypon, korn och socker. Allt värms av en touch av vitpeppar. Subtila torvtoner kompletterar smaken genom ett delikat djup och torrhet som av glödande lägereld.

Glas 10: Benriach Curiositas  (40 %)

Doft: Elegant och tydligt rökig doft.
Smak: Mjuk, fyllig smak med inslag av honung och vanilj. Lång rökig eftersmak med toner av kryddor och choklad.← Äldre provning        Nyare provning →
© WorldWhisky.se 2013-19     Kontakt: info@worldwhisky.se