Leader photo
2019-06-17: Dalwhinnie DE och mera

Provningsledare: Per Eriksson, WorldWHISKY.se

Mycket kan sägas om Dalwhinnie och det gjorde vi också på provningen. Extra kul att jämföra olika vintage av deras Distillers Edition. Bra lina, sju olika!

Glas 1: Dalwhinnie 15 YO (43 %)

Doft: Aromatisk karamell, fruktsallad, frodig nektarin, vaniljsås. Blommor, äppelblomma, kaprifol. Äppelskal, päron, hint av rök.
Smak: Maltig. Valnötter doppade i manukahonung med vaniljsockerkaka. Mjuk rök väver sig igenom spannmålstonen med en aning krydda. Långt avslut med salt, valnöt, mandel.

Glas 2: Dalwhinnie Winters Gold (43 %)

Doft: En ganska pepprig stickig doft. Lite kola och frukt. Gräs och sommarblommor (trots att det är winters goldJ). Bäriga toner, hallon och smultron tycker jag mig känna och även en hint av fotogen. T
Smak: Ganska intetsägande smak, tråkig skulle jag vilja säga. Toner av mentol och gräs. Lite kolafudge och hallon. Det saknas ett djup i smaken, det blir lite blaha blaha. Nötter och svaga citrustoner

Glas 3: Dalwhinnie Triple Matured Edition (48 %)

Doft: Söt och med ekpåverkan. Kokade äpplen och päron, några honungs- och vaniljtoner, vit choklad. Den är kryddig och mörk.
Smak: Söt och krämig med sherry- och vaniljtoner. Svag antydan av sulfur, dock inte störande. Medium långt avslut med kryddiga toner och några bitoner.

Glas 4: Dalwhinnie 1989 Distillers Edition 15 YO (43 %)

Doft: Aromatiskt, toffée, fruktsallad, frodig nektarin, vaniljkräm. Blommigt, äppelblom, kaprifol. Äppelskal, päron och en antydan rök.
Smak: Maltigt. Valnötter doppade i honung med vaniljsockerkaka. Mild rök genom kryddiga frukostflingor. Långt, maltigt avslut med valnötter och mandel.

Glas 5: Dalwhinnie 1992 Distillers Edition 18yo (43 %)

Doft: Grön och ekig doft med toner av söt vanilj, muskot och sultana. Antydningar om röda vinbär och korn.
Smak: Inslag av bitter ek, krämig malt och vaniljsås. Röda vinbär och en kompott gjord därav, lite manukahonung, lite förkolad ek samt kanel. Finish: Kryddig och mycket fruktig, nästan syrlig med ins

Glas 6: Dalwhinnie 1996 Distillers Edition 16 yo (43 %)

Doft: Doft av söta citrustoner med ett omisskännligt fladder av ljung.
Smak: Rik smak av sherry, russin, dadlar, läckra druvor och ett strössel av kryddor. I avslutet växte kryddtonen och blev varmare i mun.

Glas 7: Dalwhinnie 2000 Distillers Edition 16 yo (43 %)

Doft: Färsk sherry kompletterar de maltiga, honungliknande tonerna. Torvig och överraskande men fortfarande hednisk. Kryddigt men också vinöst.
Smak: Lätt till medium kropp. På gommen kryddig stickning följt av den imponerande strukturen av en mycket tydlig och välstrukturerad malt. Efter en snabb brist av sötma kommer en rik ton av druvor. Av← Äldre provning        Nyare provning →
© WorldWhisky.se 2013-19     Kontakt: info@worldwhisky.se