Utgåva
Nikka Taketsuru 12 YO
Whiskysort: Blended Malt Whisky
Alkoholhalt: 40 %
Doft: Blommig och balanserad med toner av plommonsylt, skära örter, rabarberpaj, vaniljglass och kallt kaffe.
Smak: Söt och fet, äppelcider, kanelstänger, smörig kola, mandel, salt smör, vaniljsås.
Ålder: 12 år
Utgivare
The Nikka Whisky Distilling Co
Land: Japan
Ort: Tokyo
Ägare: Ashai Breweries Ltd
Status: Aktivt
Historia: Nikka startades av den legendariska Masataka Taketsuru. Han byggde destilleriet Yoichi (bilden) som stod klart 1934. Det var det andra whiskydestilleriet i Japan och det första som var tydligt influerat av Skotsk whiskyproduktion, både i utförande av kopparpannorna och i val av geografiskt läge. Taketsuru valde den lilla staden Yoichi för att klimatet och den omgivande naturen påminde om Skottland och dessutom gav god tillgång till trä till fat och eldning, torv till rökning, närodlat korn och rent, friskt vatten. Han besökte Skottland 1918 till 1920 där han läste organisk kemi (whiskytillverkning) och även praktiserade på flera skotska destillerier. Hans starka vision att skapa Japansk whisky som kunde konkurrera med den skotska blev så småningom realiserad.
Tillverkning: Nikka har två fristående destillerier som producerar maltwhisky. Det första, Yoichi från 1934, ligger på nordön Hokkaido inte så långt från Sapporo. På Yoichi produceras enbart maltwhisky som även buteljeras på plats om det är en ren Yoichi. Malten kan också användas i olika blended malts. Det andra destilleriet, Miyagikyo, startades 1969. Det ligger på den stora mittenön Honshu inte så långt från Sendai. Från början kallades destilleriet Sendai Distillery. Där produceras maltwhisky och grainwhisky i en riktigt gammaldags Coffey Still, köpt från Skottland. Även här finns en buteljeringsanläggning. Nikka har ytterligare en whiskyanläggning, Tochigi, där de producerar grain whisky.
Kuriosa: Under sina studieår i Skottland träffade Masataka Taketsuru sin blivande fru, den skotska läkardottern Rita, som följde med honom till Japan och levde där hela sitt liv. De har i Japan kommit att kallas för "den japanska whiskyns moder och fader". Under 2014-15 sände japansk tv en nyproducerad morgonserie i 150 tiominuters avsnitt, baserad på deras liv som innefattade en hel massa annat än bara whisky.