Utgåva
Kilchoman Machir Bay

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 46 %
Doft: Komplex, tydligt rökig doft med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, ostronskal, apelsin, halm, nötter och tjärpastill.
Smak: Komplex, tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av torkad frukt, ostronskal, apelsin, ljunghonung och lakrits. 
Producent
Kilchoman Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Islay
Ägare: Kilchoman Distillery Co
Kapacitet: 150.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 2005
Webbadress: www.kilchomandistillery.com
Historia: Inte sedan 1881 då Bruichladdich grundades, har något nytt destilleri byggts upp på Islay. Över 100 år senare byggdes det för fullt på familjen Frenchs bondgård. 2002 började Anthony Wills tillsammans med Mark French bygga ett nytt destilleri, som fick namnet Kilchoman. Valet av plats för destilleriet föll på Mark French bondgård Rockside Farm. Gården ligger på öns västkust invid stranden Machir Bay, några kilometer från Port Charlotte där även Bruichladdich ligger. Gårdsdestilleriet kommer att producera whisky på traditionellt vis. De kommer att använda sig av korn som de själva odlar, torven kommer från närliggande mark dessutom kommer de att ha ett eget golvmälteri. Restproduktionen från processen kommer att användas till gödsel och för att utfodra djuren på gården. Mäskpannan kommer att värmas upp med öppen låga och spritpannan med interna ångrör. De menar att den öppna lågan skall främja den naturliga smaken. Jäskaren kommer att vara i trä. Vattnet, som används vid tillverkningen, kommer från kullarna bakom Bruichladdich och har runnit genom moss- och torvrik jord innan det kommer fram till Kilchoman.
Tillverkning: John McDougall är initialt delaktig i projektet som Operational Consultant. McDougall har jobbat på inte mindre än 19 destillerier och har 40 års erfarenhet från whiskydestillering. Han har bland annat ansvarat för produktionen av Laphroaig och Springbank. Han jobbar numera som föreläsare och konsult samt säljer whisky som oberoende buteljerare. Efter att Kilchoman kommit på fötter kommer McDougall successivt att låta dem klara sig själva. Anthony Wills driver vid sidan om Kilchoman även ett företag, Liquid Gold Enterprises, som specialiserat sig på cask buteljeringar. Whiskyn destillerad på Kilchoman kommer uteslutande att säljas som single cask vilket är unikt. Produktionen kommer att ligga på 90.000 liter per år vilket är ungefär hälften av destilleriets maxkapacitet. De övriga destillerierna på Islay producerar cirka 70.000 liter i veckan. Kilchoman planerar besökscenter och butik, och hoppas ha åtta personer anställda. Om allt går enligt tidplan är destilleriet klart i slutet av juni, varpå spriten kan börja destilleras i juli. Kilchoman kommer att ha premiär och invigning vid Islay Whisky Festival 2004. Under festivalen 31 maj visar Kilchoman upp destilleriet för festivaldeltagare.
Annat: Allt korn som används vid tillverkningen kommer från firmans egna odlingar på Rockside Farm. Hela processen, från mältning till buteljering utförs på destilleriet.