Utgåva
Mackmyra Svensk Rök
Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 46,1 %
Doft: Doften är lätt rökig och kryddig med aromer av torv, enris och vaniljkola.
Smak: Smaken är betydligt rökigare än doften med rökiga, torviga enristoner. Torra, ekiga, aromer kommer fram tillsammans med lätta toner av tobaksblad och örter. Man hittar även en lätt sälta med mineraler, anis och gröna frukter. Eftersmaken är torr, ekig, salt och örtig med en lätt rökighet.
Kuriosa: I Sverige har vi kryddat med enris i generationer, och från och med september 2013 finns denna tidlösa smak i en gyllene form – Mackmyra Svensk Rök. Det är en välbalanserad whisky där enrisrök förenas med len vanilj och rostad ek.
Producent
Mackmyra Destilleri
Land: Sverige
Kapacitet: 600.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1999
Webbadress: www.macmyra.se
Historia: Mackmyra Svensk Whisky grundades 1999, och snare samma år destillerades de första dropparna. Inledningsvis gjordes små batcher och många experiment för att hitta rätt i tillverkningsdjungeln, och det mynnade ut i två recept, ett elegant fruktigt och ett med svenskpräglad rökighet. Dessa två smaker har gett innebörd till svensk maltwhisky.
Tillverkning: Macmyra producerar årligen motsvarande 600.000 flaskor whisky. Även om företaget växt sedan starten är det fortfarade det hantverksmässiga tänket som är grunden i produktionen.
Annat: Mackmyra Svensk Whisky har två gånger fått utmärkelsen årets DI-Gasell i Gävleborgs län, år 2007 och 2008. Dagens Industri har sedan år 2000 utsett Sveriges mest växande företag till Gaseller, för att premiera och uppmuntra de oftast relativt små företag som skapar många nya jobb och står som förebilder. Kriterierna är bland annat att företaget ska ha fördubblat sin omsättning senaste tre åren, visa positivt rörelseresultat, ha minst 10 anställda och inte ha vuxit genom uppköp av andra företag. Mindre än en procent av Sveriges aktiebolag klarar kraven för att utses till Gasellföretag.