Utgåva
Bruichladdich Scottish Barley - The Classic Laddie

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 50 %
Doft: I doften finns melon och mango, syltade bär, en liten torvighet, och honung.
Smak: Smaken är silkeslen och lätt oljig, vanilj, torkat gräs, en viss behaglig ö-sälta med en svag torvig ton och ek i eftersmaken. Med vatten kommer jordiga mineraltoner ovanpå den honungslena och markerade vaniljkaraktären med en maltig, söt och destilleritypisk brödighet.
Producent
Bruichladdich Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Islay
Ägare: Remy Cointreau
Kapacitet: 1.500.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1881
Webbadress: www.bruichladdich.com
Historia: Barnet Harvey grundade 1881 Bruichladdich Distillery som ett resultat av den ökade efterfrågan på whisky från blendedindustrin. Fem år efter starten av destilleriet bildades företaget Bruichladdich Company Limited. 1939 köptes destilleriet av amerikaner som hade en vision om att göra en typisk skotsk whisky, The Real McCoy, för USA där förbudstidens slut skapat en marknad. Detta slog dock inte väl ut, delvis beroende på andra världskriget. 1952 sålde de till en samling whiskyhandlare från Glasgow som i sin tur sålde destilleriet vidare till Invergordon Distillers Limited 1969. JBB gick in 1993 och köpte Bruichladdich Distillery men la det i malpåse bara två år senare, då lagerhusen var fyllda och de ville satsa på Isle Of Jura som de förvärvat åtta år tidigare. Destilleriet drevs några månader under 1998 men lades återigen i malpåse. I december 2000 gick tre kollegor på Murray McDavid in med 7,5 miljoner pund och köpte destilleriet samt dess 7000 fat. Jim McEwan anställdes som manager och blev även delägare i företaget. Den 29:e maj 2001 slog Bruichladdich åter upp portarna efter en omfattande renovering. Officiella buteljeringar från Bruichladdich avlöser nu varandra och de satsar mycket på marknadsföringen av nya Bruichladdich som man kort och gott kallar Laddie. Bruichladdich Distillery har även börjat tillverka två rökigare whiskysorter, Port Charlotte och Octomore. Dessa fanns för många år sedan som egna destillerier men är numera nedlagda sedan decennier tillbaka. De har blivit Distillery of the Year två gånger och Innovator of the year en gång sedan omstarten. Deras maltwhisky lär ingå i blendedsorten Black Bottle.
Tillverkning: Sedan övertagandet 2001 har man lyft fram den gamla hantverkstraditionen och således försöker de göra det mesta på plats i destilleriet. Kornet som används för Bruichladdich tas från Port Ellen Maltings och är rökt till cirka 3 ppm. Kornet till de två nya sorterna Octomore och Port Charlotte tas från Inverness och röks till 80 ppm respektive 40 ppm. De har renoverat en gammal maltkvarn från 1881 som de använder sig av. Mäskkaret är öppet och tar sex ton. Jäskaren är sex till antalet och alla är tillverkade i oregonfuru. Destilleriet har fyra pannor av lökmodell med långa raka halsar. De väljer att inte kylfiltrera whiskyn eller använda någon form av färgsättning. För lagringen använder de ett flertal olika sherry- och bourbonfat, som använts en eller två gånger (first och second-fills). Faten lagras i deras tio lagerhus på området, samt två i närliggande byn Port Charlotte. Bruichladdich har nu också en egen buteljeringshall, vilket bara finns på två andra fastlandsdestillerier. Flaskorna buteljeras automatiskt för att senare manuellt etiketteras och paketeras. Bruichladdich har även gjort 12000 liter av en trippeldestillerad variant under 2005.
Annat: Bruichladdich betyder strandsluttningen. Bruichladdich ligger strax norr om Port Charlotte på halvön Rhinns. Tvärsöver den djupa viken Loch Indaal ligger destilleriet och samhället Bowmore.