Utgåva
Wild Turkey 101 Proof

Whiskysort: Bourbon Whiskey
Alkoholhalt: 50,5 %
Doft: Doften är ganska dämpad men det finns fortfarande en vacker toffée-sötma. Toner av rostad ek och smält vaniljglass, en touch av citrusskal och smörkola.
Smak: Smaken är full och rik med noter av sötma som från en cigarrlåda, peppar, kola eller karamell. Toner av honung. Finishen är lång och rik med kryddor och rostat bröd.
Kuriosa: Wild Turkey 101 har fått sitt namn av att den har en alkoholstyrka på 101 proof 101 proof (50.5 % vol). Whiskeyn blandas av i huvudsak av 6-, 7-, och åttaåriga fat. När whiskeyn töms ur faten har den en alkoholhalt på 109 proof (ca 55 % vol). Wild Turkey 101 är en whiskey som kan njutas både som den är eller tillsammans med is och vatten.
Producent
Wild Turkey Distillery

Land: USA
Distrikt: Kentucky
Kapacitet: 11.000.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1869
Webbadress: www.wildturkeybourbon.com
Historia: 1869 startar bröderna Ripy ett destilleri beläget på Wild Turkey Hill, i Lawrenceburg, Kentucky. Under några år växer företaget sakta med säkert, och 1893 är deras bourbon med på världsutställningen som representant för Kentucky. Först 1940 får destilleriet namnet Wild Turkey av en av cheferna på destilleriet, som deltagit i en jakt på just wild turkey. Bourbon produceras uteslutande fram till 1976 då man släpper likören Wild Turkey Liqueur. 1991 introduceras varumärket Rare Breed, som är en cask strength premium bourbon. 1995 släpps Kentucky Spirit, som är single barrel bourbon på 50,5 procent. 2006 introduceras American Honey, som är en likör med inslag av Wild Turkey. 2007 släpps American Spirit 15, som är en lagrad bourbon. Idag har man ett 15-tal olika produkter, varav flerparten är bourbon.
Tillverkning: Vattnet till destilleriet är den renaste i stan tack vare att det sipprar igenom naturlig kalksten. Kornet är inhemskt och odlas enligt strikta former, som är strängare än den till och med FBI använder (påstår destilleriet i alla fall). Jästen som används är en hemlig gammal tradition, som gått i arv från generation till generation. Kentuckys kalla vintrar och varma somrar gör att deras bourbon mognar snabbt och med bra kvalitet. Wild Turkey lagras på nya white oak aligator fat. Dessa ger produkten ett extra djup i smaken samtidigt som den ger en rödbrun färg. Wild Turkey destilleras vid låg alkoholstyrka, vilket gör att väldigt lite vatten tillsätts. Smaken på på innehållet i flaskan är därför densamma som smaken direkt från fatet.
Annat: Det nya destilleriet, som invigdes i juni 2010, lär ha kostat 50 miljoner dollar. Det är ett högteknologiskt destilleri på 134000 kvadratmeter där allt övervakas från ett centralt kontrollrum. Härifrån kan operatörerna övervaka hela processen från lossning av korn till fyllning på fat, utan att lämna sina platser. Ytterligare uppgraderingar, som inkluderar ett program för vattenåtervinning och ett program för förnybart bränsle, är på gång. Det nya destilleriet producerar dubbelt så mycket bourbon som tidigare.