Utgåva
Ron Millonario 10th Aniversario Reserva
Alkoholhalt: 40 %
Doft: Söt doft med inslag av ek och dadlar
Smak: Den är söt och mjuk med
antydan av kola, dadlar och russin.
Ålder: 10 år
Kuriosa: Ron Millonario 10 är en ny fräschare, lättare version
av Ron Millonartio. Ett nytt recept för att fira tio års
jubileumet av märket. Framtagen till en modern ung
publik. Blandad av lättare rom som har lagrats på nya
Bourbon fat samt en mindre del äldre rom som har
lagrats på sherry fat.
Producent
Ron Millionario
Land: Peru
Område: Lima
Ägare: Destilerías Unidas S.A. de Peru
Startår: 1929
Webbadress: www.ronmillonario.com
Historia: Historien om Ron Millonario börjar 1904 i norra Peru där en grupp bönder byggde ett litet raffinaderi, Hacienda Agrícola de Chiclayo. En av jordbrukarnas söner skickades till London 1933 för att studera kemiteknik (sprittillverkning) och sommaren 1938 kom han tillbaka med nödvändiga kunskaper plus en cylinderkvarn för sockerrören och en kolonndestillator för bränningen. Namnet Ron Millionario fick verksamheten 1950 och därefter fick destilleriet äntligen framgång, mycket tack vare hårt arbete och stor uthållighet. 2004 var så Fabio Rossi på resa i Peru och upptäckte rommen. Resten är, som man säger, historia.
Tillverkning: I många delar av landet är den peruanska luften utmärkt och passar perfekt för odling av sockerrör till högkvalitativ rom. Först skärs sockerrören i små bitar för att pressas. Den efterföljande melassen och sockerrörsjuicen påbörjar sin jäsning med hjälp av jäst, varvid alkoholhalten ökar. I nästa steg destilleras den jästa melassen i ett gammalt skotskt kolumnfat för att driva alkoholhalten ännu högre. När denna process är klar, fylls destillatet i ekfat gjorda av amerikansk vitek och slovensk ek som är speciellt gjorda av destilleriets tunnbindare. För att utveckla en utsökt karaktär och smak får denna rom mogna i fyra steg med Solera-metoden. För detta ändamål staplas flera rader av ekfat på varandra. Mognad rom tas från de nedersta faten men aldrig så att fatet töms helt. Fatet fylls sedan från fatet över, som i sin tur fylls av det över. De översta faten fylls med nydestillerad rom. Denna process bidrar i hög grad till doft och smakbildning och efter år av åldrande har rommen nått sin höga kvalitet.
Annat: Deras rom var ganska dyr när den släpptes 1950, tack vara den höga kvaliteten. Den fick smeknamnet "por los millionarios" eftersom endast de mera välbeställda ansågs ha råd att njuta av den.