Utgåva
A.H. Riise Non Plus Ultra Very Rare Rum
Alkoholhalt: 42 %
Doft: Aromen är lugn och ganska tillbakadragen. Men när man kommer lite närmare glaset så kliver det fram mycket tydliga toner av melass och pomerans.
Smak: Det är i smaken som Non Plus Ultra verkligen kommer till sin rätt. Det är väldigt mycket sötma som man har dämpat lite genom att ha en styrka på 42 procent. Den kraftiga sötman gör att det är mycket lena och tydliga smaker som kommer fram. Det är nästan på gränsen till en likör i smakprofilen. Den har kraftiga smaker av citrus och pomerans i kombination med söt vanilj och smörkola.
Ålder: 20 år
Kuriosa: Enligt obekräftade källor ligger här rom som lagrats upp till 25 år. Flaskan är väldigt speciell och sticker ut i romhyllan. Namnet har sin egen historia och har sitt ursprung från Herakles stoder i den romerska mytologin. På stoderna, som markerade slutet på den kända världen, fanns inskriptionen. "Non Plus Ultra" som betyder ungefär "ingenting däröver/det bästa i sitt slag/oöverträffad".
Utgivare
A. H. Riise Spirits ApS
Startår: 1838
Historia: I juni 1838 utsåg den danska regeringen officiellt Albert Heinrich Riise till öns exklusiva farmaceut och beviljade honom monopolstatus för att producera alkohol. Riise började tillverkningen av rom på ön St. Thomas och han uppfann den första destillerade Bay Rum. A.H. Riise reste runt större delen av Karibien och besökte så småningom angränsande öar hela vägen ner till Trinidad. Han hade ett livligt intresse för botanik och använde med stor skicklighet Karibiens exotiska flora och fauna för tillverkning av läkemedel, alkohol och kosmetika. AH Riises Apotek skapade ursprungligen rom and bitter som främst användes som ett läkemedel för magsjukdomar och andra åkommor. Dock nådde romen snart popularitet utanför sin medicinska funktion och 1893 fick AH Riise sin första internationella medalj vid värVärldsutställningen i Chicago.
Tillverkning: När du sitter med ett generöst glas A.H.Riise rom, kanske du inte tänker så mycket på vad som ligger bakom den söta, gyllene drycken. Men A.H.Riise rum är en romblandning, sammansatt av allt som är underbart, men också oförklarligt. Valet av vilken sorts fat romen åldras i är avgörande för kvaliteten. Det är deras källarmästare som väljer fat. Han baserar sitt val på vad tunnan innehöll tidigare såväl som träets kvalitet. Romen måste ligga på dessa fat i många år, så kvaliteten måste vara den bästa från början. Rum produceras över hela Karibien och varje ö eller land har sina egna speciella egenskaper. Smaken är ofta tung, mörk, kryddad, livlig och med en spets. Andra är lättare och sötare, med tydliga tonar av tropiska frukter, som kommer från de jäststammar som de använder. Tillverkarna arbetar medvetet med de distinkta aromer och smaker som jäst kan ge. När masterblandaren sätter ihop sin rom behöver han inte bara överväga slutprodukten utan alla steg på vägen som ska tas. De enskilda romsorterna måste komplettera, stödja och forma varandra. A.H Riises källarmästare måste ta det bästa från alla världar och se till att romen kulminerar i en perfekt balanserad drink.
Kuriosa: Albert Heinrich Riise läste till farmaceut och blev anställd vid det danska militär- och barnhemsapoteket i Köpenhamn. 1838 seglade han till S:t Thomas för att starta en egen praktik. Han kom snart på att det fanns pengar att göra utanför den rena apotekargärningen. Resten är, som det brukar heta, historia.