Utgåva
Waldviertler Original Rye Whisky

Whiskysort: Rye Whiskey
Alkoholhalt: 41 %
Doft: Honung och nougat i doften med ett inslag av vanilj.
Smak: Vanilj med inslag av honung och nougat, söt och bra balans.
Kuriosa: Gjord av 60 procent omältad råg och 40 procent mältat korn.
Producent
Whiskydistillery J. Haider

Land: Österrike
Ägare: Johann & Monika Haider
Kapacitet: 35.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1995
Webbadress: www.roggenhof.at
Historia: Waldviertler Roggenhof är Österrikes första destilleri. Det startades 1995 av Johann Haider som även är dess master distiller. De har numera ett besökscenter “Whisky Experience World“.
Tillverkning: De blandar malt spannmål ett till fyra med varmt vatten, kyler det och tillsätter jäst. Jäsningen tar ungefär 72 timmar. De har två tysktillverkade destilleringspannor som sväljer 450 liter vört. De är gjorda av koppar, mässing och nickel i en vetenskaplig och teknisk harmoni. Det leder till att toxiner separeras effektivt i en destillering som ger perfekt kvalitet på destillatet. De lagrar i en fuktreglerad miljö för att hålla nere ”angels share” och lagrar på lokal Manhartsberger-ek. Faten används tre gånger, första gången i mer än tre år innan whiskyn filtreras, späds och buteljeras. Andra användningen av faten ligger destillatet i ungefär fem år. Inför tredje lagringsomgången plockas faten isär, hyvlas och rostas innan de används i tolv till femton års lagring.
Annat: Alla deras whiskysorter finns även i cask strength-versioner på 50-60 procent ABV.