Utgåva
Glenfiddich - Snow Phoenix
Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 47,6 %
Doft: Russin och banan, aprikos, ingefära. Det är otroligt mycket som händer i den här whiskyn, den vandrar mellan runda och torra intryck och strävhet av druvjuice.
Smak: Kryddig och nötig med ordentlig glöd. Ingefäran från doftintrycket kommer fram igen och hettar upp smakupplevelsen. Det är en tydligt profilerad Glenfiddich.
Kuriosa: Glenfiddich Snow Phoenix är en exklusiv utgåva för att märka ut en historisk händelse i destilleriets lagerlokaler. När det begav sig, 7 januari 2010, låg snön tätt packat ovanpå lagerhusen. Till slut klarade taken inte att motstå trycket som i efterhand beräknats till 400 kg/kvm, motsvarande en elefanthjord ovanpå varje lagerhus. Totalt rasade fyra tak in och whiskyn fick flyttas till en annan plats i väntan på återuppbyggnad.
Producent
Glenfiddich Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: William Grant & Sons
Kapacitet: 14.000.000 liter/år
Startår: 1886
Webbadress: www.glenfiddich.com
Historia: Glenfiddich betyder 'hjortdalen'. För å120 köpte William Grant begagnad utrustning från Cardow Distillery och grundade 1886 ett destilleri. Han hade då redan jobbat nästan 20 år på Mortlach Distillery. Glenfiddich ligger vid floden Fiddichs dalgång i området Spey. William byggde och drev destilleriet med sina söner och döttrar som ett rent familjeföretag. 1892 hade William jobbat upp ett större kapital och kunde utvidga genom att starta ett nytt destilleri i närheten, Balvenie. I början på 1900-talet expanderade man framför allt genom att starta butik i Glasgow samt att exportera till USA och Canada. Första världskriget passerade inte obemärkt för Glenfiddich utan tvingade dem att stänga 1917 – 1919. Efter kriget, under förbudstiden, var det kärva tider för det flesta destillerier och faktum var att enbart sex destillerier var igång under den tiden i Skottland, Glenfiddich och Balvenie var bland dem. Under depressionen och andra världskriget producerade man kontinuerligt och fastställde sin position som en av Skottlands ledande whiskyproducenter. 1957 lanserade man Glenfiddich i den ovanliga triangulära flaskan som snabbt blev en succé. I mitten på sextiotalet var de bland de första att etablera sig i England och Wales. De senaste åren har man marknadsfört sig effektivt och har stora marknader i USA och Asien. Glenfiddich är nu världens mest sålda single malt. Än idag befinner sig också destilleriet i ättens Grants ägor.
Tillverkning: Glenfiddich tar sitt vatten från källan Robbie Dhu. De köper sitt mältade korn lättrökt från centrala leverantörer. Kornet mals i två kvarnar av typen Porteus Mills. De två mäskkaren är av koppar och tar cirka 10 ton. De har 24 jäskar i Douglasfuru som vardera rymmer 50.000 liter. Destilleriet har hela 30 kopparpannor. Mäskpannorna rymmer 9000 liter och spritpannorna 4500 liter. Mäskpannorna är av lanternmodell och spritpannorna av "boiling ball" modell som samtliga värms upp med direkteldad gaslåga. Destilleringen i mäskpannorna tar cirka sex timmar och i spritpannorna nio timmar och ger ett destillat på mellan 66 och 70%. Den vanligaste fattypen är begagnade bourbonfat och var tionde fat är sherryfat. Lagringen sker på plats vilket även buteljeringen gör. Det finns uppskattningsvis 250000 fat på området. Ett eget tunnbinderi ligger invid destilleriet där framförallt underhåll av faten görs.
Annat: På Glenfiddich är kopparpannorna direktvärmda med eldslågor och inte med ånga som annars är vanligast. Elden kommer från naturgas som är lättare att reglera än forna tiders koleldning.