Utgåva
Bowmore No.1
Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 40 %
Doft: Nutella on brown bread, sea salt and a hint of lemon zest.
Smak: Vanilla notes are up front and sweet (though earthy vanilla pod does appear after a minute). Plenty of coastal peat smoke.
Finish: Lingering smokiness.
Ålder: NAS år
Kuriosa: Bowmore No.1 is produced using single malt Scotch whisky drawn exclusively from first-fill bourbon casks, imparting a creamy sweetness which blends well with the robust Islay smoke that Bowmore is known for.
Producent
Bowmore Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Islay
Ägare: Morrison Bowmore Distillers (Suntory)
Kapacitet: 2.000.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1779
Webbadress: www.bowmore.com
Historia: Bowmore grundades 1779 av John Simpson vid östra stränderna till Loch Indaal och är Islays äldsta legala destilleri samt hela Skottlands tolfte äldsta destilleri. John Simpson var en mångsysslare och drev även Tallant Distillery i närheten som nu är stängt. 1852 övertogs Bowmore av W & J Mutters som byggde ut destilleriet med bland annat mer kölnor och lagerhus. 1890 såldes destilleriet och Bowmore Distillery Limited bildades av affärsmän från London. Efter ytterligare fyra ägarbyten klev whiskyhandlaren Stanley P. Morrison in och köpte destilleriet 1963. Han renoverade och byggde ut ytterliggare och såg till att mälteriet restaurerades, och det används än idag. Företaget kallades nu för Morrison Bowmore Distillers Limited. I mitten av 60-talet anställdes Jim McEvan som snabbt skulle stiga i graderna på destilleriet. 1984 blev han Distillery Manager och var en stor del av destilleriets framgångar under 80 och 90-talet. Han lämnade över titeln till Ian McPherson 2000 då han handplockades till granndestilleriet Bruichladdich Distillery. 1994 övertogs det av Japanska Suntory som äger det idag. Bowmore är kända för sitt stora sortiment med flertalet olika utgåvor i varierande åldrar och efterlagringar. Ingår även i blended som till exempel Rob Roy.
Tillverkning: Destilleriet tar sitt vatten från den största floden på ön, River Laggan som ligger cirka en mil från destilleriet. Vattnet med sin påtalgiga torvsmak anses bidra till den färdiga whiskyn. Bowmore tillhör ett av de få destillerier som fortfarande mältar delar av sitt eget korn. Torven som torkar kornet kommer från lokala torvfält. Tre mältningsgolv är aktiva och förser Bowmore med 40% av dess behov, resten kommer från Port Ellens mälteri. Kornet röks till cirka 20 ppm. 18 timmar torkas det med torv och 42 timmar med varmluft. Mäsktunnan är i rostfritt stål och träbeklädd. Varje mäskning är på åtta ton. De sex jäskaren i furu rymmer 40.000 liter är uppkallade efter de föregående sex ägarna av Bowmore. Destilleriet har två mäskpannor och två spritpannor av lökmodell som är uppvärmda med interna ångrör. Pannorna är hela sex meter höga. Mäskpannorna rymmer 31.00 liter och körs på 20.000 medan spritpannorna rymmer 14.500 liter och körs på 13.500. Hjärtat av destilleringen tas under en period som är cirka 2.5 - 3 timmar och tas från 74% ner till 61,5. Eftersom Bowmore ger ut flertalet olika utgåvor sker lagringen i många olika fat. En stor del lagras i begagnade sherry och bourbonfat men även begagnade portvinsfat och bordeauxfat används. Lagringen sker i tre lagerhus där två ligger strax utanför orten Bowmore. Buteljeringen gör man på fastlandet i Springburn, Glasgow. årsproduktionen är mellan 1.5 och 2 miljoner liter.
Annat: Bowmore Distillery grundades 1779 av en lokal köpman, John P. Simson, innan han överlämnade ägandet till familjen Mutter, en familj av tysk härkomst. James Mutter, familjeöverhuvudet, hade också jordbruksintressen och var vice konsulat som representerade det ottomanska riket, Portugal och Brasilien genom konsulat i Glasgow. Det finns inga register som visar datumet Mutter förvärvade destilleriet från Simpson. Mutter introducerade ett antal innovativa processer till destilleriet under hans ägerskap och lät till och med bygga ett litet ångfartyg för import av korn och kol från fastlandet samt för att exportera whiskyn till Glasgow.