Utgåva
Glen Garioch - The Renaissance 3rd Chapter

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 50,8 %
Doft: Sweet malt and orange peel, with freshly baked bread slathered in honey, supported by ginger biscuits.
Smak: A whole host of citrus, though bitter orange marmalade dominates, with lots of milk orange chocolate and a crack of black pepper keeps things lively. Finish: Toasted brown sugar (if slightly burnt) with chocolate-covered ginger, and white pepper spice.
Ålder: 17 år
Kuriosa: This is the Chapter Three, the third release in The Renaissance series from Glen Garioch! The 17 Year Old Highlander was matured in a combo of sherry and bourbon casks, before the single malt was at 50.8% ABV. It's a brilliantly chocolatey and citrusy affair, and we very much look forward to what the next chapter will bring...
Producent
Glen Garioch Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Highland
Område: East
Ägare: Morrison Bowmore (Suntory)
Kapacitet: 2 000 000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1797
Webbadress: www.glengarioch.com
Historia: Glen Garioch Distillery som idag är Skottlands östligaste destilleri grundades av Thomas Simpson 1797. Dokumentation finns i lokal dagspress om ett destilleri på samma plats redan 1785 men 1797 har blivit det officiella året för grundandet. Destilleriet ligger mellan Banff och Aberdeen i staden Old Meldrum. Byggnaderna är i grå granit och liknar mer en gammal skola än ett modernt destilleri. Destilleriet ägdes och drevs av några olika ägare under 1800-talet som inte genomförde några större ändringar. 1908 köptes destilleriet av det nybildade företaget Glen Garioch Distillery Company som under en tid producerade maltwhisky till blended-whiskyn VAT69. 1968 upphörde destilleringen då ägarna ansåg att det var brist på vatten. Endast två år vilade destilleriet innan Stanley P. Morrison köpte det. Första åtgärden av Morrison var att borra fram en ny vattentäkt samt utöka med en panna, från två till tre. 1984 blev de det första destillerit som ändrade gaseldningen från butan till naturgas vilket gav en energivinst på 25 procent. Överbliven värme från destilleriet drev fram till 1997 närliggande växthus och koldioxid från jäsningen berikade atmosfären i växthuset. Glen Garioch stängdes under åren 1995 till 1997 men är nu renoverat och i full drift.
Tillverkning: Glen Garioch tar sitt vatten från källorna på Percock Hill. Fram till början på 80-talet mältade de sitt eget korn och whiskyn hade då också en något kraftigare karaktär. Nu tar man sitt korn (optic) näst intill orökt från Inverness. De har ett mäskkar som tar fyra ton och sju jäskkar som tar 21000 liter vardera. Samtliga i rostfritt stål. Destilleriet har tre kopparpannor, en mäskpanna och två spritpannor. Pannorna är traditionellt lökformade och uppvärmda med interna ångrör med långa smala halsar. Spriten lagras framför allt i begagnade bourbonfat. Faten lagras i ägarnas stora anläggning i Glasgow. Destilleriet producerar närmare två miljoner liter årligen varav större delen går vidare till olika blandfirmor.
Annat: Namnet Garioch kommer från den vackra dalen med samma namn där de hävdar att det bästa kornet i Skottland växer.