Utgåva
Benriach Portpipe 2009, 12 YO
Whiskysort: Single Cask
Alkoholhalt: 59,9 %
Doft: Dark chocolate dotted with cherry and coffee, plus a fair waft of spicy smoke.
Smak: Still has hints of rich coffee to it, along with red fruit and a smidge of anise.
Finish: Lasting cacao and earthy peat.
Destillerad: 16 januari 2009
Buteljerad: 2021
Ålder: 12 år
Upplaga: 825
Unikt id: Batch 4832 Port pipe, peated
Kuriosa: A single cask bottling of peated single malt from the Benriach Distillery, which was distilled back in January 2009. It was drawn from a Port pipe in 2021 after 12 years of ageing, and bottled up at cask strength, with 825 bottles produced. Rich smoke juxtaposed with vibrant Port sweetness? Yeah, sounds pretty ace to us, too.
Producent
Benriach Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: Benriach Distillery Co
Kapacitet: 2.800.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1897
Webbadress: www.benriachdistillery.co.uk
Historia: Benriach grundades 1898 av John Duff & Company fem km söder om Elgin invid floden Lossie. Namnet kommer från en närliggande bondgård, Riach Farm och betyder "röda hjortens kulle". Destilleriet byggdes efter att ägarna rönt stora framgångar med Longmorn distillery. Dock visade det sig att sämre tider inte var långt borta och destilleriet blev tvungna att stänga redan 1900. Under de år som följde fortsatte de att använda mältningsanläggningen på Benriach för att förse Longmorn med mältat korn. 1965 köptes Benriach av The Glenlivet Distillers Ltd som en följd av ljusare tider för whisky. En omfattande renovering och upprustning gjordes där destilleriet praktiskt taget byttes ut. 1978 förvärvades destilleriet av Seagrams Distillers som senare kom att ingå i Pernod Ricard. 1985 ökades antalet pannor från två till fyra och den årliga produktionen steg från 2.500.000 liter till 3.500.000. Benriach är mycket populär inom blandindustrin då den anses blanda sig bra utan att sätta sin egen prägel på whiskyn. 1994 kom den första officiella utgåvan av Benriach single malt. Ett av få destillerier som har ett fullt fungerande mältningsgolv på området. Destilleriet lades i malpåse 2001 då lagren ansågs välfyllda. Benriach Distillery Company Ltd, bestående av tre privatpersoner, köpte destilleriet av Chivas Regal i början på 2004. Kostnaden tros ligga på 5.4 miljoner. Benriach startade destillera igen under hösten 2004. Under Billy Walkers, initiativtagaren, ledning blev Benriach ett mycket framgångsrikt destilleri känt för sina många innovativa utgåvor. 2008 förvärvades även Glendronach och 2013 Glenglassaugh. 2016 såldes Benriach Distillery Co till amerikanska Brown Forman. Till Billy Walkers efterträdare rekryterade de nya ägarna välkända Rachel Barrie som Master Blender med uppgift att fortsätta utveckla Skottlands kanske mest experimentella och kreativa destilleri.
Tillverkning: Benriach tar sitt vatten från närliggande källor som också används av Longmorn distillery. Det finns en mältingsanläggning på området som stängdes 1999 efter 101 års aktiv tjänst! Men de återupptog sin egen mältning igen 2013. De har ett mäskkar i gjutjärn som tar 10 ton. åtta jäskar finns med vardera en kapacitet på 30000 liter. Fyra kopparpannor av traditionell lökmodell som är ånguppvärmda. Pannorna är förhållandevis små och rymmer mellan 9000 och 15000 liter.
Annat: I BenRiachs mörka och fuktiga lagerhus vilar ekfat i rader med mognande innehåll som kan ha legat där sedan, som längst, 1965.