Utgåva
The Balvenie The sweet toast of American oak - 12

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 43 %
Smak: The Sweet Toast of American Oak är en fruktig whisky fylld av vanilj, gräddkola och kokos. De klassiska Balveniesmakerna får i den här berättelsen en rejäl överväxel. Honungen är tydligare, frukten fruktigare och kokosvaniljen omfamnar de kryddiga ektonerna med den lilla rostningsröken på ett sätt som bara ny amerikansk ek kan åstadkomma.
Ålder: 12 år
Unikt id: amerikan oak
Kuriosa: Balvenie är destilleriet där allt kan hända. Inget annat destilleri är lika benäget att experimentera och prova nya idéer. Ibland resulterar det i sådant som aldrig får möta en flaska, men då och då skrivs ny whiskyhistoria. Balvenie har skapat en serie kring dessa berättelser – the Balvenie Story Range: Den första delen, ”The Sweet Toast of American Oak”, är ett synnerligen spännande kapitel som nu har buteljerats. The Balvenie Story Range handlar om människor och händelser på destilleriet som på olika sätt banat nya vägar, testat gränser och fördjupat förståelsen för den klassiska whiskyn. The Sweet Toast of American Oak tar sin början hos blott 25-åriga malt master Kelsey McKechnie. Hon fick sin nya roll för drygt ett år sedan (efter att ha handplockats från Grant’s blendingverksamhet där hon visat upp en unik sensorisk förmåga). Kelsey McKechnie såg med friska ögon på Balvenies historia och framtid. Hon ville undersöka hur mycket smaker man kunde locka fram ur eken. Hon kontaktade Kelvin Cooperage in Louisville, Kentucky och bad om dem om fat av helt ny amerikansk ek, så kallad virgin wood. Den amerikanska eken (Quercus alba) har annorlunda egenskaper än andra ekarter. Den innehåller en speciell lakton som ger intensiva smaker av kokos och vanilj. När faten kom till Balvenies eget tunnbinderi brändes de en andra gång med en extra djup rostning för att väcka så mycket smakämnen som möjligt ur sin cellulosasömn. När faten så småningom slocknat fördes de till Balvenies tapprum där de fylldes med traditionell Balveniewhisky, som till största delen lagrats på refilled bourbonfat i minst 12 år. Därefter slutlagrades whiskyn under flera månader på de nya smakintensiva faten.
Producent
The Balvenie Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: William Grants & Sons
Kapacitet: 6.800.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1892
Webbadress: www.thebalvenie.com
Historia: Det började med en katastrof. 1891 exploderade Glenlivet. Borta i Dufftown hade William Grant precis fått upp ångan på sitt nystartade Glenfiddich. I samma ögonblick som nyheten om katastrofen nådde honom insåg han att efterfrågan skulle öka. I rekordfart byggde han Balvenie i princip vägg i vägg med Glenfiddich. Idag är Balvenie ett av Speysides stora destillerier och anses göra den mest honungslika, mjukaste och blommigaste whiskyn i hela Skottland. William Grant & Sons är världens största familjeägda dryckeskoncern. Bolaget har lyckats behålla sitt oberoende sedan det grundades i Dufftown 1886 när den då 47-årige William Grant förverkligade sin livsdröm och startade familjens första destilleri. William Grant & Sons har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. Med lanseringen av Glenfiddich 1963 uppfann man i princip marknaden för singlemaltwhisky, man var också först med att förstå betydelsen av unik design, profilering, besöksturism och slutlagring. Även på andra sätt har familjen Grant banat väg för den skotska whiskyindustrin. I dag är William Grant & Sons med sina fem destillerier: Glenfiddich, Balvenie, Kininvie, Aisla Bay och Girvan samt med varumärken som Grants och Tullamore världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky. Bolaget har även betydande marknadsandelar inom andra dryckessegment.
Tillverkning: Balvenie tar sitt vatten, mjukt och rent från lokala vattenkällor i Conval Hills. De mältar fortfarande sitt eget korn som också kommer från närliggande fält. Kornet blötläggs i två dagar innan det läggs ut på golvet fem till sju dagar. Kornet vänds tre gånger dagligen av fyra män som jobbar i skift. Kornet flyttas sedan över till kölnan där de torkar det med värme från kol och torv. Dock har efterfrågan på Balvenie gjort att man nu också måste köpa in färdigmältat korn från centrala mälterier. Mäskkaret är tämligen modernt och tar 10 ton. De 10 jäskaren är i trä (Douglasfuru). Balvenie har totalt nio kopparpannor, fyra mäskpannor och fem spritpannor. Pannorna rymmer mellan 7000 och 13000 liter och är uppvärmda med ångrör internt. Destilleringen i mäskpannan tar sex timmar och 11 timmar i spritpannan. Balvenie har faktiskt en panna med extra tjock botten som har hållit i 35 år att jämföras med genomsnittliga 15 år. Råspriten blandas ner till 63.5 procent och lagras vanligen på använda bourbonfat och sherryfat men ges ibland finish på islayfat och portvinsfat. Faten vilar sedan, tre till fyra staplade på höjden, i solida lagerhus med kraftiga stenväggar på området. Största delen av buteljeringen sker hos Glenfiddich i deras buteljeringsanläggning.
Annat: Balvenie är ett av de sju klassiska destillerierna i Dufftown. Det är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar sitt korn. Vissa buteljeringar pryds av en ros, till minne av en kärlekshistoria vid närbelägna 1400-talsslottet Balvenie Castle. Balvenie delar lokaler med sitt systerdestilleri Kininvie. Balvenie tillverkar sina egna fat och buteljerar själv sin whisky.