Utgåva
Nikka Yoichi Single Malt

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 45 %
Producent
Yoichi Distillery

Land: Japan
Ägare: Nikka Whisky
Kapacitet: 2.000.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1934
Webbadress: www.nikka.com
Historia: Yoichi grundades 1934 av Masataka Taketsuru, som ensam åkte till Skottland 1918 för att studera konsten att tillverka whisky. Han lärde sig att destilleriet ska placeras i ett kallt klimat med lämplig fuktighet, det bör finnas en högkvalitativ vattenkälla och ett rikligt utbud av örtartad torv. Destilleriet bör dessutom ligga nära ett område där korn odlas, och det bör finnas skog i närheten eftersom det behövs trä för att tillverka fat, samt att träkol kan användas för att värma upp pannorna. Yoichi ligger nordväst om Sapporo på ön Hokkaido, och här uppfylls alla dessa villkor, vilket är anledningen till att just denna plats valts.
Tillverkning: Yoichi använder sig av traditionell destillering och pannorna värms med träkol, något som är ovanligt i Sottland idag. Halm har fästs runt pannorna som enligt en tradition skall hålla onda andar borta från spriten. Denna tradition kommer från tillverkning av sake, något som Taketsurus föräldrar sysslade med. I lagerhuset har man jordgolv som skall hjälpa till att hålla rätt fuktighet året runt, lämplig för lagring och mognad av whisky. Traditionella inslag i Yoichi whisky är inte bara fyllighet som en Highland whisky, utan även kraft som kommer från dess torvsmak. Destilleriet kan göra olika stilar av whisky, allt från Lowland till Islay, precis som de flesta andra destillerierna i Japan. Destilleriet har en yta på 120.000 kvadratmeter. Det finns 6 spritpannor och 10 mäskpannor i rostfritt stål. Personalen består av 25 personer.
Annat: Yoichis kvalitet har bekräftats med priset ’Best of the Best’ 2001, där Yoichi vann en blindtest av en panel whiskyexperter.