Producent
Imperial Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: Chivas Brothers Ltd (Pernod Ricard)
Status: Rivet
Startår: 1897
Historia: Imperial byggdes 1897 och kom 'on stream', sommaren 1898. 1897 var samma år som drottning Victoria firade sitt diamantjubileum och var en bidragande orsak till namnet Imperial. Kölnan fick dessutom en stor krona på toppen. Den togs dock ned vid den stora renovering 1955 efter allvariga rostangrepp och den åkte aldrig upp igen! Byggnaderna är gjorda av rött Aberdeentegel som skulle vara bättre mot bränder vilka destillerier ofta drabbades av förr. Imperial designades av Charles Doig. Imperial startades av Thomas Mackenzie för att tillgodose blendedindustrin med single malt. Imperial klarade inte nedgången 1899 utan las i malpåse. De öppnade inte igen förrän 1919 men stängdes 1925. 1955 tog SMD över och renoverade destilleriet 1965 dubblerades kapaciteten men återigen stängdes Imperial 1985 för att öppnas 1989 av Allied Distillers. De valde att lägga Imperial i malpåse igen 1998.
Tillverkning: Vattnet kommer från Ballintom Burn. Maltet är lätt rökt till ca 6 ppm och tas från Burghead Maltings. Mäskkaret är i rostfritt stål och tar 11.5 ton. De sex jäskaren är av lärkträ som vardera rymmer 56.500 liter. De har två mäskpannor som båda tar 18.800 liter och är av lanternmodell som värms med värmeplattor. De två spritpannorna av traditionell modell rymmer 21.000 liter var och värms med en kombination av värmeplattor och interna ångrör. De har traditionella dunnage lagerhus på området. Största andelen av whiskyn går till blendedindustrin. Produktionen är vilande sedan 1998. Då processvattnet från Imperial var varmt enligt lagen för att återföras till något vattendrag tvingades de att bygga en lång kanal som vattnet kan färdas i för att kylas ned innan det återförs till floden.