Utgåva
Caol Ila Very cloudy 2013 - 7 YO

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 40 %
Destillerad: Juni 2013
Buteljerad: November 2020
Ålder: 7 år
Upplaga: 915
Unikt id: Hogshead cask 326941-326942
Kuriosa: Ingår i serien signatory vintage
Producent
Caol Ila Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Islay
Ägare: Diageo
Kapacitet: 6.400.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1846
Webbadress: www.malts.com
Historia: Caol Ila [cull-eela] betyder Islays sund. Sundet som åsyftas är det mellan Islay och grannön Jura. Destilleriet grundades 1846 av Hector Hendersson. Caol Ila blev en succé och 30 år senare hade de byggt en pir där större ångbåtar kunde lägga till för att lossa korn, fat och andra förnödenheter. Behovet från blended industrin gjorde att Caol Ila producerade uppemot 700 000 liter om året. Under åren 1930, 1937 samt under andra världskriget höll destilleriet stängt på grund av restriktioner på korn. 1950 kom produktionen igång igen med bland annat en helt ny pir. Efterfrågan och Caol Ilas ringa produktionskapacitet fick ägarna att under 1972 till 1974 stänga destilleriet och modernisera tillverkningen. Ett helt ombyggt destilleri stod klart 1974 och de hade sex pannor istället för två. De började nu även ta sitt korn från Port Ellen Maltings, istället för att som tidigare mälta det själva. I mitten på 80-talet började man göra en nästan orökt whisky, Caol Ila Highland, för att tillgodose behovet från blendedtillverkarna.
Utgivare
Signatory

Land: Skottland
Ort: Edinburg
Ägare: Andrew and Brian Symington
Startår: 1988
Historia: Signatory är en skotsk oberoende buteljerare av sällsynta single malts, whisky som annars ofta skulle “gå förlorad” till blended whisky. Dessa destilleringar är svåra att få tag på, men ger en unik möjlighet att smaka ovanliga sorter. Signatory handplockar noggrant sina fat från ett brett urval av den bästa skotska whiskyn. Man lagrar den sedan under ett antal år i egna lager i Pitlochry, nära orten Perth i Highlands. Beroende på område, stil, karaktär, fattyp med mera, lagrar man whiskyn till dess att den anses mogen. Det kan gälla allt från en sexårig Laphroaig till en 34-årig Caol Ila. Varje fat buteljeras separat och varje flaska numreras för hand. Sorterna har alltid ett unikt uttryck utifrån det fat de kommer ifrån, och bär även den typiska karaktären från sitt destilleri. De tappade faten skickas sedan tillbaka till blandarna. Endast en lätt filtrering borgar för att destilleringarna bibehåller sina naturliga smaker. De är dessutom “helt naturliga”, utan tillsatser av sockerkulörer. I sortimentet finns sedan länge nedlagda destillerier, så kallade ”Silent Stills”, från exempelvis Ladyburn, Imperial, Glen Keith med flera, och från sällsynta områden som Isle of Mull eller Campbeltown. Det finns även ovanliga versioner av mer bekanta whisky. Vad sägs om en ofiltrerad Glenlivet från 1996, eller en Cambus Single Grain? Klassiker som Highland Park, Macallan och Bowmore finns i mängder av versioner. Signatory har flera tusen fat som ligger och lagras i den svala höglandsluften. Juli 2002 köper dom Edrador Distillery.
Kuriosa: The Vintage Collection Ursprungstypisk whisky från de fem whiskyproducerande regionerna (Lowland, Campbeltown, Islay, Highland (inkl Speyside) och Island (exempelvis Orkney). Varje buteljering representeras av ett destilleri typiskt i smak och karaktär för regionen. The Un-Chillfiltered Collection Helt omanipulerad whisky, utan kylstabilisering och tillsats av sockerkulör, allt för att bibehålla maximal smak. The Cask Strength Collection Direkt från fatet rakt ner i flaskan! Speciellt utvalda fat som representerar essensen av varje destilleri. Här finns flera vilande eller nedlagda sorter med sällsynta fat! Whiskyn buteljeras vid ursprunglig fatstyrka,utan att spädas.