Utgåva
Ballechin 2007 - 10 YO

Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 59,7 %
Ålder: 10 år
Kuriosa: Ingår i serien Signatory Vintage
Producent
Edradour Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Highland
Område: South (Midlands)
Ägare: Signatory Vintage Scotch Whisky Co. Ltd
Kapacitet: 130.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1825
Webbadress: www.edradour.com
Historia: Edradour grundades 1825 av lantbrukare i Pertshire. Destilleriet hette från början The Glenforres Distillery. Destilleriet ligger invid byn Pitlochry i norra Skottland. Efter några år i amerikansk ägo köptes destilleriet av William Whiteley som planerade att använda Edradour i olika blanded whisky. William lyckades också med att lansera en exklusiv blended som hette Kings Ransom. Så sent som 1947 fick de el till destilleriet. 1992 byggdes maltladan om till ett modernt besökscentra. 1982 köpte Pernod Ricards destilleriet. I början på 2000 övertogs Edradour av den oberoende buteljeraren Signatory som snabbt kontrakterade Ian Henderson, Laphroaigs frontfigur under många år, som 'Director of Operations'. Destilleriet är ett av Skottlands minsta. 1986 buteljerade Edradour en single malt för första gången.
Utgivare
Signatory

Land: Skottland
Ort: Edinburg
Ägare: Andrew and Brian Symington
Startår: 1988
Historia: Signatory är en skotsk oberoende buteljerare av sällsynta single malts, whisky som annars ofta skulle “gå förlorad” till blended whisky. Dessa destilleringar är svåra att få tag på, men ger en unik möjlighet att smaka ovanliga sorter. Signatory handplockar noggrant sina fat från ett brett urval av den bästa skotska whiskyn. Man lagrar den sedan under ett antal år i egna lager i Pitlochry, nära orten Perth i Highlands. Beroende på område, stil, karaktär, fattyp med mera, lagrar man whiskyn till dess att den anses mogen. Det kan gälla allt från en sexårig Laphroaig till en 34-årig Caol Ila. Varje fat buteljeras separat och varje flaska numreras för hand. Sorterna har alltid ett unikt uttryck utifrån det fat de kommer ifrån, och bär även den typiska karaktären från sitt destilleri. De tappade faten skickas sedan tillbaka till blandarna. Endast en lätt filtrering borgar för att destilleringarna bibehåller sina naturliga smaker. De är dessutom “helt naturliga”, utan tillsatser av sockerkulörer. I sortimentet finns sedan länge nedlagda destillerier, så kallade ”Silent Stills”, från exempelvis Ladyburn, Imperial, Glen Keith med flera, och från sällsynta områden som Isle of Mull eller Campbeltown. Det finns även ovanliga versioner av mer bekanta whisky. Vad sägs om en ofiltrerad Glenlivet från 1996, eller en Cambus Single Grain? Klassiker som Highland Park, Macallan och Bowmore finns i mängder av versioner. Signatory har flera tusen fat som ligger och lagras i den svala höglandsluften. Juli 2002 köper dom Edrador Distillery.
Kuriosa: The Vintage Collection Ursprungstypisk whisky från de fem whiskyproducerande regionerna (Lowland, Campbeltown, Islay, Highland (inkl Speyside) och Island (exempelvis Orkney). Varje buteljering representeras av ett destilleri typiskt i smak och karaktär för regionen. The Un-Chillfiltered Collection Helt omanipulerad whisky, utan kylstabilisering och tillsats av sockerkulör, allt för att bibehålla maximal smak. The Cask Strength Collection Direkt från fatet rakt ner i flaskan! Speciellt utvalda fat som representerar essensen av varje destilleri. Här finns flera vilande eller nedlagda sorter med sällsynta fat! Whiskyn buteljeras vid ursprunglig fatstyrka,utan att spädas.