Utgåva
anCnoc Sherry cask finish - peated edition
Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 40 %
Doft: Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär och rökighet, inslag av aprikos, nötter, ljunghonung, kanel, apelsin, tjära och farinsocker.
Smak: Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär och rökighet, inslag av äpplen, hasselnötter, ljunghonung, kanel, apelsinskal, tjära och farinsocker
Ålder: Nas år
Kuriosa: avslutad i Sherry cask
Inver House Distillers grundades 1964. Företaget äger fem destillerier, bland annat Knockdhu som ligger i distriktet Speyside i byn Knock. Destilleriet grundades 1864 när några källor upptäcktes nära Knock Hill. Knock Hill kallas också anCnoc som på gaeliska betyder "svarta kullen". Namnet kommer av att kullen ser svart ut på avstånd.
Producent
Knockdhu Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Highland
Ägare: Inver House Distillers (Thai Beverages PLC)
Kapacitet: 1.900.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1893
Webbadress: www.ancnoc.com
Historia: Knockdhu Distillery grundades 1894 och namnet kommer av att det ligger vid foten av Knock Hill som på gaeliska är 'Cnoc Dubh'. Det uttalas 'nåck-doo'. Det betyder svart kulle. Vid vissa tillfällen kan kullen se helt svart ut sett från avstånd. An Cnoc som deras 12-åriga single malt whisky heter betyder kullen. Läget som valdes för detta destilleri var perfekt då det låg bra vatten, odlingsmark och tillgång till torv alldeles intill. Sen ligger Knockdhu i Speyside så utbildad arbetskraft var inget problem att tillgå. .När produktionen startade var Knockdhu ett av dåtiden mest moderna destillerier. De hade t ex en ångmaskin som genererade 16hk. Fram till andra världskriget var man i full produktion med undantag för 1931-33 på grund av lågkonjunktur. 1930 tog SMD över driften Under kriget var Knockdhu som så många andra destillerier förläggning för soldater. I deras fall var ett indiskt förband placerat här. Efter kriget startade produktionen igen 1945 och pågick fram till 1983 då de dåvarande ägarna la det i malpåse. 1989 köpte Inver House Distillers Knockdhu. De använder samma design på pannorna som vid starten 1894 och samma vattenkälla.
Tillverkning: Vattnet tar de från källor vid Knock Hill som ligger bredvid destilleriet. Kornet som används köps från centrala mälterier och är orökt. Knockdhus mäskkar är av järn och tar fyra ton. Jäskaren är sex till antalet och är gjorda av gran. De har en mäsk- och en spritpanna som båda är internt uppvärmda med ångrör. De använder begagnade bourbonfat för lagringen av whiskyn som sker i traditionella dunnage lagerhus på området. De har även hyllagerhus där ca en fjärdedel lagras.