Utgåva
Aberlour 2003 Singelcask selection - 17 YO
Whiskysort: Single Cask
Alkoholhalt: 52,4 %
Destillerad: 1986
Buteljerad: 2003
Ålder: 17 år
Upplaga: 168
Unikt id: Cask 4270
Kuriosa: 1st fill American oak barrel
Producent
Aberlour Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: Chivas Brothers Ltd (Pernod Ricard)
Kapacitet: 3.800.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1826
Webbadress: www.aberlour.com
Historia: Aberlour Distillery grundades 1879 av en kornhandlare, James Fleming i byn Aberlour vid bäcken Lour. Redan före 1879 låg ett destilleri på samma plats som brann ner. Fleming hade fått erfarenhet av whiskyproduktion från Dailuaine Distillery som han drev på licens under några år. Ekonomin var inga problem för Fleming som visat sig vara en duktig affärsman. Produktion startade i november 1880 och var mycket uppmärksammad. Produktionen var från början 300000 liter årligen. Något som väckte särskild uppmärksamhet var att vattenkraften drev hela destilleriet ända till 1960. 1892 såldes destilleriet till Robert Thorne & Sons då Fleming som passerat 60 började känna sig gammal. Thorne's största insats som ny ägare var att effektivisera driften. 1898 drabbades destilleriet av en omfattande brand. En gnista hade antänt mältningsanläggningen. Elden spreds sig snabbt och drabbade även husen med jäskaren, mäskkaret och spritpannorna. Skadorna uppsteg till 6000 pund vilket på den tiden var en ansenlig summa. Destilleriet var dock försäkrat och efter endast sex månader var produktionen igång igen. 1945 köptes Aberlour av Campbells Distillers Limited som i sin tur övertogs av Pernod Ricard 1974. Destilleriet upplevde nu en kraftig uppgång med bland annat export till Europa och USA. I mitten på 60-talet översteg produktionen en miljon liter årligen och Aberlour producerade whisky nio månader av året. Ian Mitchell är Distillery Manager sedan 1966 och hade stora visioner för destilleriet och förstod snabbt att utbudet inte riktigt klarade efterfrågan. Således genomfördes 1973 en omfattande renovering och utbyggnad för 6 miljoner som bland annat medförde fyra helt nya kopparpannor. Whiskyn blev under 80- och 90-talet allt populärare och utmärkte sig bland annat med flertalet priser och utmärkelser. 2002 öppnade de destilleriet för besökare med ett nytt och modernt besökscentra.
Tillverkning: Vattnet tar de från lokala underjordiska källor vid Ben Rinnes, lokalt kallad Saint Drosdans Well. Vattnet anses vara mycket mjukt med en ph på 7 och bidra till smaken. Kylvattnet de använder kommer från floden Spey som ligger invid destilleriet. Temperaturen på vattnet man släpper ut igen i floden mäts kontinuerligt då det är viktigt att inte höja temperaturen så miljön påverkas. Kornet tas från närliggande centrala mälterier och röks under 3 ppm. 90 procent av kornet de använder kommer från Skottland. De har ett mäskkar i rostfritt stål som rymmer 12 ton. De sex jäskaren av trä tar 60.000 liter vardera. Jäskaren fylls med åtta 25 kilos påsar med jäst och efter jäsningen som tar 48 timmar återstår mäsk med en alkoholstyrka på 8,5 procent. Den pumpas sedan över till en av de två mäskpannorna. Mäskpannorna är lökformade, tar 14900 liter och uppvärms av interna ångrör. Efter första destilleringen i mäskpannorna har de nu low wine som innehåller 23 procent alkohol. De två spritpannorna som är något mindre men i samma modell uppvärms på samma sätt. På Aberlour väntar man i cirka 20 minuter innan man tar tillvara den sprit som kommer, detta varar i 2 timmar. Råspriten som nu håller en styrka på 70 procent blandas ut med vattnet från källorna så det hamnar på 63,5 procent. Whiskyn lagras på plats i sex lagerhus som totalt rymmer cirka 25000 fat. Destilleriet använder sig av bourbon och sherryfat. Buteljeringen sker i Killwinning, Ayrshire. Destilleriet producerar cirka tre miljoner liter per år.
Annat: Aberlour betyder på skotsk gaeliska "munnen av den tjattrande bäcken" och ligger i hjärtat av Speyside där Lour Burns rinner ut i floden Spey. Den ganska lilla bäcken användes förr för i såväl processen som för kylning. Men med dagens produktion räcker inte det vattnet till. Däremot rinner bäcken fortfarande förbi och delvis genom destilleriet.