Utgåva
The Balvenie Single Barrel 12 YO Batch 6545
Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 47,8 %
Doft: Doften påminner om lätt rostat bröd, med dovare toner av kolad ek och kryddor, där finns även lätta nyanser av lönnsirap och kaffebönor.
Smak: Smaken har mer av traditionell Balveniestil, vaniljhonung, bakade äpplen och en krämig karamell som öppnar upp för en söt och lång eftersmak.
Ålder: 12 år
Unikt id: Batch 6545
Kuriosa: Skotsk maltwhisky som förstagångslagrats på amerikanska ekfat som tidigare använts en gång för bourbonlagring. Varje fat är unikt och släpper inte ifrån sig mer än maximalt 300 flaskor. Varje flaska numreras för hand med fat- och serienummer.
Producent
The Balvenie Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: William Grants & Sons
Kapacitet: 6.800.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1892
Webbadress: www.thebalvenie.com
Historia: Det började med en katastrof. 1891 exploderade Glenlivet. Borta i Dufftown hade William Grant precis fått upp ångan på sitt nystartade Glenfiddich. I samma ögonblick som nyheten om katastrofen nådde honom insåg han att efterfrågan skulle öka. I rekordfart byggde han Balvenie i princip vägg i vägg med Glenfiddich. Idag är Balvenie ett av Speysides stora destillerier och anses göra den mest honungslika, mjukaste och blommigaste whiskyn i hela Skottland. William Grant & Sons är världens största familjeägda dryckeskoncern. Bolaget har lyckats behålla sitt oberoende sedan det grundades i Dufftown 1886 när den då 47-årige William Grant förverkligade sin livsdröm och startade familjens första destilleri. William Grant & Sons har haft en enorm betydelse för den skotska whiskyindustrin. Med lanseringen av Glenfiddich 1963 uppfann man i princip marknaden för singlemaltwhisky, man var också först med att förstå betydelsen av unik design, profilering, besöksturism och slutlagring. Även på andra sätt har familjen Grant banat väg för den skotska whiskyindustrin. I dag är William Grant & Sons med sina fem destillerier: Glenfiddich, Balvenie, Kininvie, Aisla Bay och Girvan samt med varumärken som Grants och Tullamore världsledande inom singelmaltsegmentet, topp fem inom blendwhisky och nummer två inom irländsk whisky. Bolaget har även betydande marknadsandelar inom andra dryckessegment.
Tillverkning: Balvenie tar sitt vatten, mjukt och rent från lokala vattenkällor i Conval Hills. De mältar fortfarande sitt eget korn som också kommer från närliggande fält. Kornet blötläggs i två dagar innan det läggs ut på golvet fem till sju dagar. Kornet vänds tre gånger dagligen av fyra män som jobbar i skift. Kornet flyttas sedan över till kölnan där de torkar det med värme från kol och torv. Dock har efterfrågan på Balvenie gjort att man nu också måste köpa in färdigmältat korn från centrala mälterier. Mäskkaret är tämligen modernt och tar 10 ton. De 10 jäskaren är i trä (Douglasfuru). Balvenie har totalt nio kopparpannor, fyra mäskpannor och fem spritpannor. Pannorna rymmer mellan 7000 och 13000 liter och är uppvärmda med ångrör internt. Destilleringen i mäskpannan tar sex timmar och 11 timmar i spritpannan. Balvenie har faktiskt en panna med extra tjock botten som har hållit i 35 år att jämföras med genomsnittliga 15 år. Råspriten blandas ner till 63.5 procent och lagras vanligen på använda bourbonfat och sherryfat men ges ibland finish på islayfat och portvinsfat. Faten vilar sedan, tre till fyra staplade på höjden, i solida lagerhus med kraftiga stenväggar på området. Största delen av buteljeringen sker hos Glenfiddich i deras buteljeringsanläggning.
Annat: Balvenie är ett av de sju klassiska destillerierna i Dufftown. Det är ett av mycket få destillerier som fortfarande golvmältar sitt korn. Vissa buteljeringar pryds av en ros, till minne av en kärlekshistoria vid närbelägna 1400-talsslottet Balvenie Castle. Balvenie delar lokaler med sitt systerdestilleri Kininvie. Balvenie tillverkar sina egna fat och buteljerar själv sin whisky.