Utgåva
Ballantine´s The Miltonduff 15 YO
Whiskysort: Single Malt Whisky
Alkoholhalt: 40 %
Doft: Nyanserad doft med tydlig fatkaraktär, inslag av ljunghonung, gula päron, vaniljfudge, torkad ananas och macadamianötter.
Smak: Nyanserad smak med tydlig fatkaraktär, inslag av ljunghonung, gula päron, vanilj, torkad ananas, apelsin och macadamianötter.
Ålder: 15 år
Kuriosa: Miltonduff utgör en av grunderna i Ballantine’s produkter och adderar både värme och kraft. Karaktären är blommig med en trevlig kryddighet. Smaken är len med milda lakritstoner och ger en lång varm finish.
Producent
Miltonduff Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Speyside
Ägare: Chivas Brothers Ltd (Pernod Ricard)
Kapacitet: 5.800.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1824
Historia: Destilleriet grundades 1824 söder om Elgin av Andrew Peary och Robert Bain. Miltonduff var bland de första destillerierna som erhöll licens i Skottland. Först på plats var dock benediktinmunkar som troligen behärskade konsten att destillera aqua vitae. Dokumentationen kring det är dock något oklar. Säkert är att innan grundandet 1824 fanns det över 50 illegala destillerier på den svårtillgängliga platsen. Under några år ägdes destilleriet av James Grant som även ägde Highland Park Distillery. 1866 köptes destilleriet av William Stuart som i slutet på 1890-talet renoverade och expanderade destilleriet. Som så många andra destilleriet tvingades de stänga produktionen under världskrigen på grund av restriktioner på korn. Mellan åren 1964 till 1981 producerades en whisky kallad Mosstowie tillsammans med Miltonduff. Orsaken till det var att de dåvarande ägarna Hiram Walker & Sons tillverkade flertalet olika blendedsorter och därav en stor efterfrågan på olika sorters malt. Destilleriet installerade två kopparpannor av Lomondmodell vars egenskap var att de kunde destillera olika sorters sprit beroende på refluxen i pannan som gick att reglera. Att produktionen av Mosstowie avbröts var att den komplicerade funktionen på pannan med reglering av refluxen visade sig svår att underhålla tillsammans med att destilleriets egen produkt, Miltonduff, efterfrågades allt mer. Lomondpannorna byggdes om för att producera Miltonduff whisky och årsproduktionen hamnade på 5,4 miljoner liter. Gordon & MacPhail buteljerar ett fåtal Mosstowie som single malt. 1992 förvärvades Miltonduff av Allied Distillers Ltd. På området finns nu utöver destilleriet även Allied Distillers laboratorium, centrala verkstad, tekniskt centrum och administration för stora delar av verksamheten. Miltonduff Distillery producerar huvudsakligen maltwhisky till blandwhisky och då i synnerhet Allied Distillers storsäljare Ballantines Blend. De få flaskor som släppts som single malt buteljeras av Gordon & MacPhail.
Tillverkning: Vattnet tas från källan Black Burn samt egenborrade vattentäkter. Kornsorten varierar och tas från mälteriet Muntons Maltings. De har ett mäskkar i rostfritt stål som tar 14,5 ton. Jäskaren i stål är 18 stycken och rymmer 38.000 liter vardera. Jäskaren på Miltonduff var först med att extrahera och leda bort koldioxidgas som bildas vid jäsningen. Tre mäskpannor och tre spritpannor används. Samtliga pannor är 4,5m höga med lynearms som sluttar med 30° vinkel. Mäskpannorna rymmer 17.000 liter vardera och är av lökmodell och uppvärmda av externa värmeväxlare som får värmen från mäskpannan själv. Spritpannorna som är något mindre än mäskpannorna är av samma modell och värms upp av interna ångrör. Råspriten lagras på first fills bourbonfat samt i mindre utsträckning sherryfat. Faten lagras på plats i stora lagerhus där även andra whiskysorter, som Allied Distillers äger, förvaras. Kapaciteten för lagerhusen är 54.000 fat.