Utgåva
Bourbon de Luxe
Whiskysort: Bourbon Whiskey
Alkoholhalt: 43 %
Doft: Doft av pekannötter, hasselnöt, jordnöt och träpolish. Ibland finns det också en spännande nötig sherryton. Karamell och bakade bananer i mitten. Med tiden blir saven och karamellen tydligare.
Smak: Enkel och söt smak. Vanilj och karamell. Ett drag av målarfärg. Någon spritvärme. Det blir sötare och kryddigare med tiden i glaset. Kanel- och russinbröd, honungssmör och något som liknar enkel single malt eller grain. Avsluta med rökig ek, russin i karamelsås. Lite träkryddor efter ett tag. Ganska bra längd som tonar ut i fatkol.
Ålder: 4 år
Kuriosa: En troligtvis fyraårig straight bourbon producerad av National Distillers' någon gång före märket köptes av Jim Beam 1989. En sällsynt bourbon från Old Crow Distillery eller möjligen från Old Taylor Distillery. De gamla utgåvorna, före Jim Beams köp av märket, rankas som mångdubbelt bättre än de senare utgåvorna. Denna flaska buteljerades någon gång efter 1970 och före 1989, det avslöjar etiketten.
Producent
Jim Beam Distilling Co
Land: USA
Distrikt: Kentucky
Ägare: Beam inc
Kapacitet: 40 miljoner liter liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1795
Webbadress: www.jimbeam.com
Historia: Jim Beam Distillery grundades strax före slutet av 1700-talet, de sålde sin första flaska bourbon 1795. Men det var inte Jim Beam som grundade destilleriet utan de tyska emigranterna Jakob och Johannes Beam (Böhm). Den verkliga "Jim Beam" var James Beauregard Beam som drev destilleriet precis före och efter Förbudstiden i USA. Just när förbudet drivits genom rev en rasande mobb destilleriet och lämnade Jim utan någon verksamhet kvar. Under dessa dåliga år startade Jim ett stenbrott och han levde faktiskt på att sälja stenar. Han var en entreprenör och hade alltid velat köra sitt eget företag. Men han var inte helt nöjd i stenbranschen. När alkohol blev lagligt igen började Jim bygga ett nytt destilleri i Clermont, Kentucky. Han gick samman med några andra affärsmän och grundade James B. Beam Distilling Company. Strax mera känt som Jim Beam.
Tillverkning: Jim Beam börjar med vatten som filtrerats naturligt av kalksten som finns i centrala Kentucky. En stam av jäst som används sedan slutet av Förbudstiden sätts till i en tank med kornen för att skapa vad som kallas "donajäst", som används senare i jäsningsprocessen. Hammarkvarnar maler blandningen av majs, råg och korn malt att bryta ner det för enklare matlagning. Blandningen förs sedan in i en stor mäskkokare där vatten och "set back" tillsätts. "Set back" är en del av den gamla mäsken från föregående destillation, nyckelsteget i Sour Mash för att garantera kontinuitet från parti till parti.
Från mäskkokaren förs mäsken till fermentorn där den kyls till 60 till 70 ° F och jäst tillsätts på nytt. Jästen matas av socker i mäsken, producerar värme, koldioxid och alkohol. Kallas "destillatsöl" eller "wash". Vätskan (efter filtrering för att avlägsna fasta ämnen) ser ut, luktar och smakar som (och i huvudsak är) en form av öl. Wash pumpas in i en kolonndestillator där det upphettas till över 200 ° F, vilket gör att alkoholen i vätskan förångas. När ångan kyls blir det till en vätska som kallas "low wine"och håller 62,5 procent alkohol. En andra destillation i en kopparpanna omvandlar vätskan till "high wine" på 67,5 procent alkohol.
Destillatet flyttas till nya, kolade amerikanska ekfat, som var och en håller cirka 53 liter vätska. Tunnorna de flyttas till närliggande racklagerhus där de kommer att lagras upp till nio år. Jim Beam lagrar som minst fyra år, eller dubbelt så lång som regeringen kräver för en "straight" bourbon. Efter lagringstiden är det en bärnstensfärgad vätska som filtreras, buteljeras, förpackas och skickas till en av många distributörer runt om i världen.
Annat: Namnet Jim Beam är för att hedra James Beauregard Beam, Jacob Beam´s barnbarnsbarn, som drev företaget från 1892 fram till 1944. Jacob Beam sålde sina första fat majswhisky runt 1795. Whiskyn först kallades "Old Jake Beam" och destilleriet var känd som Old Tub. Så småningom fick även whiskeyn namnet "Old Tub". Det behöll man fram till början av 1940-talet när det blev omdöpt till "Colonel James B. Beam" och ganska snart blev det "Jim Beam" kort och gott.
Utgivare
Bourbon de Luxe Distillery Company
Ägare: Jim Beam
Status: Aktivt
Historia: Som så ofta i USA var det ett fiktivt destilleri som egentligen låter någon annan bränna råspriten. Däremot kan de själva ha skött lagringen. Hur som. 1987 köptes Bourbon de Luxe av Jim Beam samtidigt som de köpte på sig några andra etablerade whiskymärken/destillerier som till exempel Old Crow, Old Taylor, Old Grand-Dad, and Sunny Brook. Så numera är det Jim Beam som sköter allt.
Tillverkning: Från förbudstiden och fram till Jim Beam köpte märket 1987 sköttes destilleringen av National Distillers' och höll, enligt de flesta whiskeynördar, högre kvalitet än dagens utgåvor. De brännde på Old Crow Distillery, ibland Old Taylor Distillery. Produktionen av Bourbon de Luxe sköts idag helt av Jim Beam på deras destilleri i Clermont, Kentucky.
Kuriosa: Ett whiskymärke som funnits länge, länge. I USA är den en favorit bland främst lite äldre njutare som haft den på sin whiskeyhylla i decennier. Det finns massor av utgåvor på olika auktionssidor där man kan hitta buteljeringar från såväl 60- som 70-talet.