Utgåva
Braunstein Embassy Collection – Caol Ila 1999

Whiskysort: Single Cask
Alkoholhalt: 63,5 %
Doft: Något rökig med inslag av frukt, honung och örter.
Smak: Tydligt rökig smak med fatkaraktär, inslag av päron, honung, örter, apelsin och halm.
Destillerad: 18 november 1999
Buteljerad: 2010
Ålder: 10 år
Upplaga: 250
Unikt id: cask 310776
Producent
Caol Ila Distillery

Land: Skottland
Distrikt: Islay
Ägare: Diageo
Kapacitet: 6.400.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1846
Webbadress: www.malts.com
Historia: Caol Ila [cull-eela] betyder Islays sund. Sundet som åsyftas är det mellan Islay och grannön Jura. Destilleriet grundades 1846 av Hector Hendersson. Caol Ila blev en succé och 30 år senare hade de byggt en pir där större ångbåtar kunde lägga till för att lossa korn, fat och andra förnödenheter. Behovet från blended industrin gjorde att Caol Ila producerade uppemot 700 000 liter om året. Under åren 1930, 1937 samt under andra världskriget höll destilleriet stängt på grund av restriktioner på korn. 1950 kom produktionen igång igen med bland annat en helt ny pir. Efterfrågan och Caol Ilas ringa produktionskapacitet fick ägarna att under 1972 till 1974 stänga destilleriet och modernisera tillverkningen. Ett helt ombyggt destilleri stod klart 1974 och de hade sex pannor istället för två. De började nu även ta sitt korn från Port Ellen Maltings, istället för att som tidigare mälta det själva. I mitten på 80-talet började man göra en nästan orökt whisky, Caol Ila Highland, för att tillgodose behovet från blendedtillverkarna.
Utgivare
Destilleriet Braunstein

Ägare: Michael & Claus Braunstein
Kapacitet: 50.000
Status: Aktivt
Startår: 2007
Historia: Bröderna Michael och Claus Braunstein, vars tyska släktnamn har gett namn på bryggeriet/destilleriet, startade sin verksamhet 2006 med att bygga ett ölbryggeri i en lokal vid Köges inre hamn. Året efter var deras destilleri färdigt och de kunde fatlagra sitt destillat. 2010 var det så dags för den första utgåvan av äkta dansk single malt whisky. Sedan dess har de gått från klarhet till klarhet och vunnit priser på stora internationella whiskytävlingar med sin whisky. De räknas välförtjänt som en mycket spännande nykomling på den europeiska whiskymarknaden.
Tillverkning: Braunstein producerar idag i huvudsak två destillat. Ett recept för orökt malt och ett för rökt. De ger ut två årgångswhiskys per år i sin Library Collection, numrerad som 16:1 och 16:2 för år 2016. Varje år kommer även en Cask Edition, numrerad som e.5, e:6, e:7 osv. Därutöver skapar de årligen en Warehouse Edition som omfattar ett urval av deras fat i lagerlokalerna. De har ett flertal lagerlokaler med såväl stora som små fat och det är ju där den egentliga magin uppstår, i destillatets möte med ekfaten. De provar med olika sorters fat, bourbon, calvados, sherry, madeira, souterne, rom och många andra. Braunstein använder ekologiska råvaror av bästa kvalité och har en stor passion för bryggning och destillering. De lägger stor vikt på hantverk och små detaljer som gör skillnad.
Kuriosa: Bröderna Braunstein har utöver sin egen produktion av single malt whisky även en stor samling whiskyfat från olika skotska destillerier. De flesta ligger och mognar på plats i Skottland men en del har de tagit hem till Danmark. När faten anses mogna för buteljering ger de ut dem under samlingsnamnet Braunstein Embassy Collection.