Utgåva
Braunstein Embassy Collection – Bowmore 1996
Whiskysort: Single Cask
Alkoholhalt: 59,7 %
Doft: En vinös rök med apelsin och mogen aprikos.
Smak: Mogen frukt med rök och kryddor, samt massor av vanilj.
Destillerad: 7 maj 1996
Buteljerad: 2010
Ålder: 14 år
Upplaga: 250
Unikt id: cask 1332
Producent
Bowmore Distillery
Land: Skottland
Distrikt: Islay
Ägare: Morrison Bowmore Distillers (Suntory)
Kapacitet: 2.000.000 liter/år
Status: Aktivt
Startår: 1779
Webbadress: www.bowmore.com
Historia: Bowmore grundades 1779 av John Simpson vid östra stränderna till Loch Indaal och är Islays äldsta legala destilleri samt hela Skottlands tolfte äldsta destilleri. John Simpson var en mångsysslare och drev även Tallant Distillery i närheten som nu är stängt. 1852 övertogs Bowmore av W & J Mutters som byggde ut destilleriet med bland annat mer kölnor och lagerhus. 1890 såldes destilleriet och Bowmore Distillery Limited bildades av affärsmän från London. Efter ytterligare fyra ägarbyten klev whiskyhandlaren Stanley P. Morrison in och köpte destilleriet 1963. Han renoverade och byggde ut ytterliggare och såg till att mälteriet restaurerades, och det används än idag. Företaget kallades nu för Morrison Bowmore Distillers Limited. I mitten av 60-talet anställdes Jim McEvan som snabbt skulle stiga i graderna på destilleriet. 1984 blev han Distillery Manager och var en stor del av destilleriets framgångar under 80 och 90-talet. Han lämnade över titeln till Ian McPherson 2000 då han handplockades till granndestilleriet Bruichladdich Distillery. 1994 övertogs det av Japanska Suntory som äger det idag. Bowmore är kända för sitt stora sortiment med flertalet olika utgåvor i varierande åldrar och efterlagringar. Ingår även i blended som till exempel Rob Roy.
Tillverkning: Destilleriet tar sitt vatten från den största floden på ön, River Laggan som ligger cirka en mil från destilleriet. Vattnet med sin påtalgiga torvsmak anses bidra till den färdiga whiskyn. Bowmore tillhör ett av de få destillerier som fortfarande mältar delar av sitt eget korn. Torven som torkar kornet kommer från lokala torvfält. Tre mältningsgolv är aktiva och förser Bowmore med 40% av dess behov, resten kommer från Port Ellens mälteri. Kornet röks till cirka 20 ppm. 18 timmar torkas det med torv och 42 timmar med varmluft. Mäsktunnan är i rostfritt stål och träbeklädd. Varje mäskning är på åtta ton. De sex jäskaren i furu rymmer 40.000 liter är uppkallade efter de föregående sex ägarna av Bowmore. Destilleriet har två mäskpannor och två spritpannor av lökmodell som är uppvärmda med interna ångrör. Pannorna är hela sex meter höga. Mäskpannorna rymmer 31.00 liter och körs på 20.000 medan spritpannorna rymmer 14.500 liter och körs på 13.500. Hjärtat av destilleringen tas under en period som är cirka 2.5 - 3 timmar och tas från 74% ner till 61,5. Eftersom Bowmore ger ut flertalet olika utgåvor sker lagringen i många olika fat. En stor del lagras i begagnade sherry och bourbonfat men även begagnade portvinsfat och bordeauxfat används. Lagringen sker i tre lagerhus där två ligger strax utanför orten Bowmore. Buteljeringen gör man på fastlandet i Springburn, Glasgow. årsproduktionen är mellan 1.5 och 2 miljoner liter.
Annat: Bowmore Distillery grundades 1779 av en lokal köpman, John P. Simson, innan han överlämnade ägandet till familjen Mutter, en familj av tysk härkomst. James Mutter, familjeöverhuvudet, hade också jordbruksintressen och var vice konsulat som representerade det ottomanska riket, Portugal och Brasilien genom konsulat i Glasgow. Det finns inga register som visar datumet Mutter förvärvade destilleriet från Simpson. Mutter introducerade ett antal innovativa processer till destilleriet under hans ägerskap och lät till och med bygga ett litet ångfartyg för import av korn och kol från fastlandet samt för att exportera whiskyn till Glasgow.
Utgivare
Destilleriet Braunstein
Ägare: Michael & Claus Braunstein
Kapacitet: 50.000
Status: Aktivt
Startår: 2007
Historia: Bröderna Michael och Claus Braunstein, vars tyska släktnamn har gett namn på bryggeriet/destilleriet, startade sin verksamhet 2006 med att bygga ett ölbryggeri i en lokal vid Köges inre hamn. Året efter var deras destilleri färdigt och de kunde fatlagra sitt destillat. 2010 var det så dags för den första utgåvan av äkta dansk single malt whisky. Sedan dess har de gått från klarhet till klarhet och vunnit priser på stora internationella whiskytävlingar med sin whisky. De räknas välförtjänt som en mycket spännande nykomling på den europeiska whiskymarknaden.
Tillverkning: Braunstein producerar idag i huvudsak två destillat. Ett recept för orökt malt och ett för rökt. De ger ut två årgångswhiskys per år i sin Library Collection, numrerad som 16:1 och 16:2 för år 2016. Varje år kommer även en Cask Edition, numrerad som e.5, e:6, e:7 osv. Därutöver skapar de årligen en Warehouse Edition som omfattar ett urval av deras fat i lagerlokalerna. De har ett flertal lagerlokaler med såväl stora som små fat och det är ju där den egentliga magin uppstår, i destillatets möte med ekfaten. De provar med olika sorters fat, bourbon, calvados, sherry, madeira, souterne, rom och många andra. Braunstein använder ekologiska råvaror av bästa kvalité och har en stor passion för bryggning och destillering. De lägger stor vikt på hantverk och små detaljer som gör skillnad.
Kuriosa: Bröderna Braunstein har utöver sin egen produktion av single malt whisky även en stor samling whiskyfat från olika skotska destillerier. De flesta ligger och mognar på plats i Skottland men en del har de tagit hem till Danmark. När faten anses mogna för buteljering ger de ut dem under samlingsnamnet Braunstein Embassy Collection.